Skip to main content

Afzetters

'Afzetters' is een parodie op het hoofdstedelijk taxigebeuren begin deze eeuw. Het is oorspronkelijk opgezet als een daily (dagelijkse strip op internet) en heeft als kapstok de beleveningswereld van de wat oudere taxichauffeur, Gerrit. De strip beslaat voornamelijk grappen over opvallende, zowel Amsterdamse als landelijke (actuele) gebeurtenissen en hypes. Belangrijke personages, naast Gerrit, zijn zijn vriend Denzel, directeur de Graaier en diens neefje Jacco. Andere regelmatig terugkerende aangevers zijn de concullega's 'de Snor', Appie en 'Bep van de centrale'.

'Afzetters' ontstond met hulp van mijn goede vriend Pasqual Merton, samen besloten we elke week bij elkaar te komen en na te denken over onderwerpen voor toepasselijke grappen en waar het heen zou moeten met deze strip. Met de inspiratie die voortkwam uit deze bijeenkomsten kon ik vervolgens bedenken hoe de stroken er op papier uit moesten gaan zien.

'In 2006 kreeg de strip ook een vaste plek in het maandelijkse stripmagazine 'MYX'. Sindsdien verscheen 'Afzetters' naast elke werkdag in zwart-wit op internet nu ook maandelijks in kleur op papier. Na 6 afleveringen in MYX kwam er echter een andere uitgever: uitgeverij Edollandia. Edollandia wilde graag doorgaan met het plaatsen van de strip maar wel onder andere voorwaarden. Deze voorwaarden stonden niet in een reële verhouding met het werk dat het maken van een strook voor Afzetters kost en heb ik besloten de strip niet langer aan dit magazine te verbinden. In 2008 is MYX opgeheven.

In 2011 heb ik een app voor de iPad ontwikkeld met een lang verhaal van 'Afzetters' met de titel 'Jacco!'. Ik heb de app dat jaar te koop aangeboden in de iTunes App Store, dit alles vooral om ervaring op te doen met alle aspecten die komen kijken bij het digitaal uitgeven van een stripboek. Van het programmeren tot de pr en het ervaren van hoe het samenwerken met een gigant als Apple in de praktijk zou uitpakken. Het was allemaal behoorlijk indrukwekkend en vooral zeer leerzaam.

Hieronder een filmpje waarin het inkten van een strookje is te zien.