Skip to main content

Weer veel gebeurd.

Afgelopen maand is er weer veel gebeurd: De app 'Afzetters' werd goedgekeurd door Apple en staat vanaf 15 juni te koop in de App Store, de week erop belde de Volkskrant voor een kort telefonisch interview n.a.v. dit feit en hierop aansluitend werd ook nog eens de nummer 1 plek in de toptien van de betaalde iPad boeken bereikt.

 

Het één en ander had natuurlijk met elkaar te maken. Afzetters was diverse blogs en sites ook opgevallen zodanig dat er een artikel aan werd gewijd. De aandacht heeft er wellicht voor gezorgd dat meerdere mensen de app zijn gaan opzoeken en zelfs zijn gaan downloaden. Voor €1,59 val je je daar uiteindelijk geen buil aan.

 

Opvallend ook dat zelfs mensen in de US, Canada, Rusland etc. de app hebben aangeschaft. Daar wonen natuurlijk ook mensen die Nederlands kunnen of het misschien studeren of zo… de App Store heeft 'm een in het zonnetje gezet door het bij 'Nieuw en opmerkelijk' een plek te geven, wat mogelijk ook downloaders heeft genereert.

Leuk, want het gaat hier om een relatief onbekende strip en dan is het fijn als het gezien wordt. Er was aandacht voor het feit dat dit de eerste Nederlandse strip is die uitsluitend en exclusief voor de iPad is gemaakt, de stripwereld gaat schoorvoetend ook mee in de digitalisering van wat tot voor kort alleen mogelijk was in print. Het is nieuw en moet nog wennen. Of dat ook zo blijft is natuurlijk een vraag die nu nog niet beantwoord kan worden.

Interessante tijden, vind ik. Vooral omdat je als stripmaker in principe geen uitgever meer nodig hebt om een strip te publiceren en distribueren plus dat de enorme prijsstijging die strips voor de lezer de afgelopen 20 jaar hebben ondergaan misschien een halt zal worden toegeroepen.